Karneval.dk’s historie

Karneval.dk’s historie
  • Reading time:5 mins read

Unik dansk kulturhistorie, var uhyggeligt tæt på at forsvinde
Arbejdet med dette projekt begyndte tilfældigt i maj 2008. Lige efter Landsforeningen K.I.K. (Karneval i København) desværre måtte dreje nøglen om p.g.a. konkurs. 27 års unik dansk kulturhistorie, var uhyggeligt tæt på at forsvinde helt i glemsel, En lille del nåede at blive reddet i allersidste øjeblik. Det foregik dagen før alt skulle tømmes og køres til destruering af, ejeren af lokalerne.

Lokalerne hvor foreningen KIK havde holdt til, havde fyldte hylder med materialer fra det Københavnske Karneval helt tilbage siden 1982. Efter en øveaften i Mariposa Sambaskole kom et tidligere KIK bestyrelses medlem hen til mig og fortalte det var nu og sidste chance hvis jeg ville redde hvad reddes kan. Jeg fik nøgler og koderne til lokalerne og tog derud med det samme. Vi nåede at samle og fylde en lille bil med papkasser som indeholdt materiale der vidende omkring en dansk og unik kultur historie. Vi nåede desværre ikke at redde de mange gamle originale plakater. Men et par dage efter fik jeg via e-mail overdraget domæne navnet Karneval.dk som en gave.

Jeg formoder jeg var valgt til opgaven fordi jeg kort forinden havde sluppet et kæmpe web projekt løs www.jeanne-darc.info. “Fortæl historien hvis du vil og kan” var det sidste jeg hørte fra nogle enkelte af de tidligere medvirkende i KIM & KIK. Alle dem som havde skabt denne farverige kultur, som havde arbejdet hårdt på at holde en særpræget og efterhånden unik dansk kultur tradition i live. Dansen, farverne, smileende, kærligheden som var så intenst og et kæmpe højdepunkt for mange mennesker, i ellers en så grå hverdag igennem 80’erne.

Men opgaven var givet. Jeg tog den til mig og rejsen begyndte. I ca. to år blev der researche og ledt efter materiale, som kunne fortælle og bevidne det københavnske Karnevals historie. Facebook var i sin spæde år og heldigvis kom der stor opbakning derfra fra både nuværende og tidligere musikere og dansere.
Men fra start viste opgaven sig næsten, mildeste talt umulig. Det var jo som et puslespil på ca. en trillion brikker. Men med god opbakning fra venner og bekendte, samt ekstrem meget tålmodighed, lykkedes det til sidst. Så lidt tilfældig heldigt, er der opstået en hjemmeside hvor alt information om det danske samba miljø er samlet online.

Der er blevet skannet en billion trillion trilliard papirer og billeder. Alt lige fra gamle gulnende avis artikler, medlems og forenings blade, og  en masse overlevende papirer fra det to foreninger som oprindeligt kørte det Københavnske Karneval. KIM (Karneval i Maj) og KIM (Karneval i København) Det er lykkes mere eller mindre, at opbygge, muligvis den største historiske digitale danske kultur samba database, som i skrivende stund fylder hele 105 gigabyte, (opdateret sept. 2018 til 390 gigabyte) som er navngivet “Det Digitale Karnevals Arkiv”.

Projektet har fra starten været kreeret til at være 100% non profit og public domain. Og netop fordi projektet er ulønnet, arbejdes der kun i fritiden og sporadisk. Hjemmesiden har efterhånden sin helt egen historie. Lidt som det Københavnske Karneval der har være noget af en rutschetur hvert år, så har Karneval.dk på en måde egentlig heller aldrig fundet sig selv, som eks. Aalborgs Karneval. Karneval.dk har gennemgået mange udtryk og vil det sikker også i fremtiden pga. formidlings muligheder og teknik som konstant er i udvikling. Kun en brøkdel af alt materiale der er samlet i gennem de sidste mange år er endnu kommet online endnu. Så hæng ved.

Teknisk gammelt på få år
Start 2014 lukkede den gamle HTML side ned. Siden var ikke kodet til at kunne opleves optimalt på mobil og tablet platformen. Alt skulle laves forfra, denne gang hvor WordPress CMS platformen blev valgt. Hele historie delen, fastelavn og det meste af showroom måtte tages ofline hele 2015-16 pga. tidsmangel. Først i slut november 2017, er de sidste brikker så småt ved at være på plads igen. Med WordPress er det blevet nemmere at tilføje, rette, og forbedre projektet løbende. Der er nu tilføjet stort slideshow på forsiden, en helt ny kalender, blogdel, video og lyd.

De sidste kasser med avis udklip og billeder
Et stort ryk med mapper og kasser er endelig blevet skannet i august/september 2018. Så er der kun få kasser tilbage som mangler at blive digitaliseret. Disse kasser har stået på loft og i kælder og venter i flere år, samt en del nye er kommet til, eks. en meget fin samling fra selveste Mestre Kim Midjord. Kim donerede alle sine gemte mapper med materialer helt tilbage til de tidligste Karnevaller med gruppen Krig og Fred (Bafo do Mundo) En unik samling med flyer, referater, sangtekster, medlemsaviser, og skønne fotos. Tilbage står nu nogle få mapper og kasser dias og negativer som stadig mangler.
Er der nogle spørgsmål mht. arkivet og projektet er man velkommen til at kontakte mig.

0