Karneval i København – En kulturhistorie

You are currently viewing Karneval i København – En kulturhistorie
  • Reading time:8 mins read

Lillejuleaften 2020 skrev jeg dette opslag på Facebook.

Bog projektet Karneval i København er endelig gået i gang.

Hep!

Info omkring bog projektet: Det Københavnske Karneval – en kulturhistorie 1982 – 2020.

I anledning af det er 40 år siden at det første Karneval i København startede, er jeg gået i gang med at skabe en jubilæums bog. Bogen om København Karnevals historie er på vej.

Sådan et fantastisk farve og kulturrigt emne kræver et stort kvalitets format, som er løst beregnet på nuværende tidspunkt til at blive omkring ca. 450 sider. Hardcover, kvalitets papir og fuld farver alle sider.

Denne her bog har faktisk været i støbeskeen i mange år men er først klar til at blive skabt nu. Projektet er hermed startet og hvis alt kommer til at at gå som planlagt, så vil jeg over det næste halve år arbejde flittigt og koncentreret på at bogen klar til tryk sent efterår 2021.

Som mange af mine gamle samba bekendte allerede ved, har jeg igennem mange år researchede og samlet på emnet for at bevare denne fabelagtige kulturhistorie. Det kom til udtryk i en god del år på hjemmesiden projektet Karneval.dk som lukkede ned sidste år efter mange gode år. Her kom kun en brøkdel af historie delen fortalt og vist frem.

Hjemmesiden blev teknisk uddateret og i tidens ånd skulle kvases ned på mobil formatet som de fleste (Ifølge Google) bruger i dag til at surfe på nettet på. Tidens hurtige social og nyheds konsum endte med, at dette var bare ikke det helt rigtige sted og format til at fortælle denne store kulturhistorie ordentligt.

Så målet er nu, at udgive en kæmpe bog. Her kan man så opleve emnet mere værdigt end på en mobil eller tablet skærm. I bog formatet taler vi om en ubeskrivelig mængde overdrivende fede billeder med de smukkeste, sjoveste, og vidunderlige deltagere.

Man vil kunne komme til at opleve historiske plakater, memoer, skitser på kostume og parade vogne, lokalgruppe forenings og medlemsblade, mødereferater, tekster og noder til sange, og masser af skønne avis udklip. Alt som vil vise og fortælle om det Københavnske Karnevals vilde historie godt og grundigt.

Nu har jeg allerede i sin tid modtaget flere gode historier og en del anekdoter. Men vi skal have mange flere fortællinger samlet ind og jeg mangler DIN historie. Derfor åbnes der nu op for muligheden, hvor DU kan være med til at bidrage til indholdet i dette kultur historiske værk. Hvis du har noget på hjertet du gerne vil dele, så kan dine billeder og anekdote nemlig godt nå at komme med. Måske kan det blive til en side eller måske flere.

Det er projektets ide og mål, at hovedsagelig kommer til at blive omkring selve deltagernes oplevelse og gerne skrevet af jer selv uanset om man enten deltog som publikum, backstage, gøgler, dans eller musiker. Alle inputs kan være med til at gøre bogen mangfoldig og fuld af krydderier.

Har du ikke lige lyst til at skrive noget tekst, og vil gerne fortælle i stedet, kan jeg tilbyde at lave et interview hvor jeg optage din historie. Pga. Covid 19 begrænsninger kan det gøres online eller via telefon. Det vil jeg komme mere ind på senere når projektet starter i januar.

Og allerede nu er der bidraget mange fantastiske anekdoter og gode sjove minder, helt tilbage fra starten af 80’erne hvor folkefesten opstod lidt tilfældigt blot for at lyn hurtigt vokse sig et en gigantisk Københavner begivenhed, der så senere hen gik hen og udviklede sig til en enorm verdensmusik festival i fælledparken i sine kronede dage.

Karnevallet i København lever stadig blot i en mindre version. Det blev for første gang som så mange andre events aflyst pga Covid 19 i 202, men vender forhåbentlig flot tilbage i 2021.

Der er rigtig meget indhold som nu skal gås igennem og sorteres og organiseres til bogen og det lover godt. Her er materiale nok til et fyrværkeri af indtryk fra denne ret unikke danske kulturhistorie.

Der er så vidt vides ingen andre førhen der har vel orket eller turde give sig i kast med dette emne. Så denne her bog må bare laves. Og med denne “lille” skrivelse er startskuddet hermed officielt gået i gang.

Da jeg til dagligt har en skøn energisk to-årige dreng som krævet sit det meste af dagen og vi en lille ny på vej der ankommer med storken til maj, kommer dette projekt til at blive skabt i de få timer hvor der nappes midt på dagen og de få timer om aften, efter sønnike er røget i høkassen. Men det skal ikke stoppe projektet. Så der skal arbejdes drøn koncentreret.

Kvalitet koster og bogen bliver rimelig dyr at producerer og få trykt. Der vil ikke være et stort forlag bag udgivelsen og alt økonomi er ren udgift. Projektet bliver velvilligt betalt af egen lomme. Så i første omgang satses der kun på et lille eksklusivt oplag på enten 50 eller måske 100 eksemplarer. Hvis de bliver solgt kan det gå lige op hvad jo vil være ganske fint.

Der er allerede en aftale med et herligt lille forlag omkring distribuering, samt en aftale med et godt trykkeri der begge er klar til at støtte op. Der er også tilknyttet en dygtig redaktør som vil gennemgå hvert komma mv. Det bliver mig der opsætter bogen visuelt og udforme selve bogen flot grafisk og sørge for at følge bogen helt til tryk.

Hvis alt går vel vil det færdige resultat forhåbentlig blive en god tung og gardin bog som kan ligge i ens skød hvor man sætte sig godt til rette i lænestolen eller sofaen for herefter at blader og fnidder og morskab sig over de tusindvis af glimtende pailletter af farverige indtryk. Konfetti og kulturhistorie når det er allerbedst.

Lykkes det, vil det muligvis sprede en masse gensynsglæde og forhåbentlig gøre rigtig mange overrasket over hvor fedt det Københavnske Karneval i bund og grund egentlig var og stadig er. Når bogen er klar, skal vi sgu fejre det. Så arranger jeg formodentlig en lille event hvor der vil være fadøl og en masse sambaaaaaaa 🙂

I løbet af januar åbner jeg op for en ny Facebook gruppe som vil være specifikt tilegnet projektet. Her vil der være åbent for debat og indhold i bogen. Jeg vil gerne med det forsøge at opsøge og skabe kontakte så mange som muligt som der forhåbentligt kan bidrage med anekdoter, sjove historier eller fotos som bare skal nå at komme med i denne bog.

Så…. Nu er katten ude af sækken. Noget jeg har glædet mig til at dele med omverden længe. Håber dette skriv opfattes som en julegave til de mange der har deltaget igennem de 40 år og og ellers alle andre som finder dette projekt interessant.

Jeg glæder mig meget til at ligge arm med dette projekt. Det skal nok skal gå hen og blive et intenst maraton arbejde men højst sandsynligt en fantastisk rejse hvis det lykkes at nå helt til mål.

Hermed er det officielt. Alle og enhver er nu blevet inviteret med ombord. Del gerne gerne budskabet.