Maskotten Sputnik

Maskotten Sputnik
  • Reading time:5 mins read

Endnu en Pro bono opgave som jeg har påtaget mig (lære det aldrig) Dog er denne opgave en hjertesag, en design opgave man bare ikke kan sige nej tak til. Af ærefrygt og dyb respekt på emnet har jeg hidtil kun hyldet det og aldrig tænkt den tanke at selv skulle ligge arm med det. Så efter adskillige forespørgsler gav jeg mig til sidst. Så mit elskede logo/maskot var ved at blive modificeret til en ukendelig digitaliseret Disney udgave.

Men hvem og hvad er emnet så? Jo selveste det københavnske karneval maskot som er et af de stærkeste brand, og et af mine dybeste hjerteblods designs. Elsker denne lille trold så meget at jeg ikke kan finde ord at skrive… – Opgaven lød på at få optimeret ham fra en 80’er udgave til modificeret moderne version. En venlig en. Ved en fælles ønske på Karnevallets generalforsamling i marts 2018 gav alle tilkendegivelse at de vitterlig gerne ville have “trolden” optimeret. Holdt lav profil og rækte IKKE hånden op. Så jo helst en anden tegnestue eller designer påtog sig opgaven og jeg blot videreformidlede den via Karneval.dk Men skæbnes vej bankede på. Gode Louise som er en del af bestyrelsen, begyndte pænt at skubbe til mig og ligge brænde på. Kom nu søren – fix det. Hun havde lavet et oplæg som jeg kunne bygge ud fra.

Så efter mange overvejelser hoppede jeg ud i det. Viste det ville være en drøn svær opgave som jeg slet ikke havde lyst til at ligge arm med. Siden jeg har flyttet til mit nuværende hjem for fire år siden har jeg ikke tegnet særligt meget, kun lige på mig iPad pro der fik mig i gang igen. Men ikke med blyant og på papir. Grunden var at mit tegne/skrive bord var fyldt op med diverse computere mv. Der har været for meget elektronik til jeg kunne have plads til vand (vandfarver) og blot plads til at tegne.

Jeg fik min nye tegneplads bygget på en formiddag, efter jeg i laaaang tid havde brudt tanker og forsøgt at få modificeret hele tegnestuen på et højt niveau. Selv min gode ven Brian lavede mig en fin teknisk tegning. Økonomi og tid gik bare ikke i spænd. Jeg fik den tanke, at der slet ikke var brug for fine design møbler og dyre kontor stole og lamper. Blot en plads ved vinduet hvor der var dagslys var det jeg havde brug for. Min kære viv og jeg købte en rest billig bordplade i Silvan og den blev sat hurtigt op og kort tid efter sad jeg og tegnede – efter 4 års pause så den første opgave var SPUTNIK – som jeg kalder lillemanden eller “trolden” Karnevallets logo version 2 var sat i gang.

Når man ikke har tegnet i så lang tid, så bliver man rusten. Tror jeg brugte 20-40 stykker A4 papirer før jeg kunne mærke jeg var varmet op. Har nu tegnet i tre dage og ubeskrivelig lykkelig over min nye tegneplads. Dagslyset er perfekt og det er en vidunderlig opgave at starte op med. Hvor det bringer mig hen er ikke til at vide. Om den bliver brugt aner jeg ikke – er bare drøn glad for at der igen er viskelæder snulder på mit “tegnebord”

Omkring ærefrygten på det gamle design må jeg tilføje. Jeg er muligvis en af de personer som har stirret mig lalleglad på denne lille maskot. Selv et par T-shirts har jeg fået lavet mig og to “caps” (kasketter) med det oprindelig logo. Bare i Karneval.dk’s regi har gjort mit enorme bidrag til at holde ham i live.

Omkring 2012 kom der pludselig en ny version af ham. Sat i gang af de nu historiske arrangøren der gik konkurs og ikke længere er ved Karnevallet. En eller anden unavngivet person som var i praktik optimerede den gamle 80’er håndtegning til en moderne udgave som var helt igennem lavet digitalt. Han ahr holdt en del år og var ok udformet, dog uden det fik mine arme i vejet. Jeg brugte ham og blev ovenikøbet spurgt på et tidspunkt, om jeg ikke ville rentegne (genskabe) ham, hvad jeg gjorde i Illustrator. Grundet til det, var at man ikke længere havde adgang til de oprindelige filer, andet end en lille bitte .png fil på 34k

Men i dag har jeg så en bunke nye skitser foran mig her imens jeg skriver. Hvor vi ender med det arbejde, vil tiden vise. Uanset om det bliver brugt, så har jeg mig en ny tegneplads og jeg har været helt i dybden med mit elskede 80’er Karnevals maskot. En ære og enorm fornøjelse.

Opdatering mandag 27 august 2018

Efter nøje overvejelser med en sen sommer hvor skanneren nærmest har damped pga overforbrug, har jeg set så mange af de oprindelig og originale maskot, at jeg har valgt ikke at tegne en ny version. Har er simpelthen for fed. Så genial at jeg vil respekterer og lade ham leve så længe jeg kan formidle ham på Karneval.dk. Kan ikke hamle op med den magi og historie han giver mig hver gang jeg ser ham. Så jeg har valgt at droppe at “genskabe” den lille filur. Om der er andre der tager opgave op med Karnevallets arrangører er ikke til at vide. Jeg håber blot nu at han kan forblive som han altid har været.

0