Strudhætten

Strudhætten
  • Reading time:3 mins read

12.01.2010
Har scannet to sider fra Strudhætten der udkom dec. 2009, hvor der er en fin beskrivelse omkring mig og mit arbejde med middelalder illumination. Strudhætten udgives af Middelaldercentret for de frivillige (borger af Sundkøbing) Artiklen er skrevet af den dygtige malerinde Anne Gyrite Schutt. Anne er selv stor aktiv middelalder kunstner, og fabelagtig dygtig maler.


Teksten er således:

Laugsnyt

Af Anne Gyrite Schutt

Lauget for dekoration og malerkunst

Det er med glæde, at jeg kan oplyse, at vi allerede tæller ferm medlemmer i lauget…. en god håndfuld, som forhåbentlig vil frembringe “skønne sager” udi skrift, dekoration og billeder m.m. – Og om ikke længe skal vi fejre, døbe lauget og møde hinanden.

Denne gang vil jeg gerne og med slet skjult stolthed præsentere jer for et af vore medlemmer; Søren Bie, en fænomenal dygtig herre udi skrift og illumination (og meget andet i øvrigt!). Søren, der er født i 64′, og oprindeligt uddannet grafisk designer, er som mange af os, med gang på “centret”, en blanding af et topmoderne, travlt, computerarbejdende væsen og minsandten også en, der kan sidde og sysle i hundredvis af timer med et gammelt middelalderhåndværk, der kræver absolut håndværkskunnen, ro, præcision, dygtighed og megen tålmodighed.

Illuminations-kunsten, mine damer og herrer.

Hvor kommer så denne seriøse interesse fra? Kunne man spørge den gode Søren om.

Her dukker navnet op på en lille historisk kvinde, der udførte noget meget stort. Jeanne d’Arc hedder hun, denne Sørens livs passion. Og det er gennem interessen og talrige studier af hendes liv, dokumenter, skrifter og billeder, at illuminations bedrifterne har udviklet sig. Passionen har udvidet sig så meget, at Sørens hjemmeside om jomfruen (www.jeanne-darc.info) pt. nok er verdens største og mest omfattende hjemmeside herom. Dette studie har naturligvis i samme åndedrag udvidet Sørens viden om feks. 100 ars krigen, som vi jo tidsmæssigt “har godt gang i”, dog noget syd for Sundk0bings relativt rolige vande….. nemlig på slagmarkerne i Frankrig (det næste store berømte slag er ved Azincourt 1415, som englænderne vinder stort).

Krigslykken vender til franskmændenes fordel ved opdukken af den lille heltinde, Jeanne, også kaldet Jomfruen af Orleans, der blev født samme år, som vores fuldmægtig frue og husbonde af Riget, Højagtværdige Margrete, dør i året 1412. Senere i 1429 er Jeanne medvirkende til at Charles VII kan krones i Reims…… hun bliver dog til sidst tilfangetaget og brændt på bålet af englænderne i Rouen 1431.

Men mon ikke vi kan lokke Søren til en lille artikel om frøken d’Arc en dag?

Tag et kik på et par af Sørens flotte rekonstruktioner, som jo i virkeligheden er det fortsatte ægte kopierings arbejde, som munkene udførte i sin tid…. og der- med på en måde originale….i hvert fald spritnye, når vi forhåbentlig kommer til at opleve Søren sidde, måske i munkekutte (dette er ikke helt valgt endnu, men han vil gerne have sit eget udstyr og rolle) i Sundkøbing med farver, pen og blæk.

Skulle man værre tændt på mere af Sørens smukke værker og verden, kan jeg kun anbefale, at man besøger: www.textura.dk (nu Scriptorium.dk) hvor der også er links til andet godt fra Hr. Bie’s hand.

0