www.Scriptorium.dk

Håndlavede rekonstruktioner af middelalder manuskripter

Jeg rekonstruerer illustrerede middelalderhåndskrifter og bog miniaturer med stor detaljeret skønhed og høj kunstnerisk kvalitet. Genskabt ud fra egne specielle teknikker, så de ligner flere hundrede års gamle oprindelige middelalder bogillustrationer. Det er dansk kunsthåndværk, man ikke finder andre steder – og alle værker er unika.

Alt er fremstillet og malet i hånden.

Papiret er dog ikke håndlavet, men specielt kunstnerpapir, som jeg selv bearbejder ”gammelt”, så det ser smukt ud med patina og ælde. Derved skaber jeg en illusion af, at man står med et originalt bogmaleri, som kunne være 500 år gammelt.

Scriptorium opstod i 2006, dels fra selvstudier af fransk og engelsk middelalderhistorie og dels som direkte videreudvikling af mit studie flagskib, projektet www.jeanne-darc.info

Manuskripterne kan opleves og købes på www.scriptorium.dk

Hvad?

Projektet Scriptorium ide grundlag, er at genskaber og rekonstruerer historisk, illustreret kunsthåndværk gerne så nøjagtigt som muligt. Alle værker bliver fremstillet i eget atelier, og er skabt af materialer med og af høj kvalitet. Hvert enkelt kunsthåndværk er en autentisk håndlavet kopi, fremstillet ud fra den idé, at historiske illustrationer ikke kun kan opleves i bøger og på museer eller via elektroniske medier, men også som konkret kunst der kan glæde og ejes af alle.

Hvorfor?

Dels for at hylde et unikt historisk grafisk kunsthåndværk, illumination og bog kunsten.
Det kan også opleves som et anderledes og atypisk modspil til nutidens digitaliserede typografi, der kun fungerer via elektricitet eller batterier, der efterhånden har fortrængt det håndskrevne ord helt. Ved at rekonstruerer de oprindelige skrifter og historiske illustrationer, kan det også bruges som et bidrag til udvikling og forståelse i både historieforskning og i uddannelsesmæssig sammenhænge. Sidst men ikke mindst, at genfremstille et oprindeligt kunsthåndværk, der henvender sig til alle historisk- og kunst-interesserede og som er fuld af historie, religiøs værdighed og sjæl.

Som uddannet grafisk designer har jeg genfundet mit fags oprindelige rødder i illuminations kunsten. Her kan jeg opleve både typografi design, der nogle gange minder om ulæseligt wild style grafitti, men også støder på tegneserie figurer og landskaber. Fantastiske ornamenter og farverige mønstre. Skæve og forvredet perspektiver. Det er en vidunderlig proces at genskabe disse værker, der i meditative sammenhænge kan skaber et filosofisk link, til en skriver eller illuminator 500-600 år tilbage. Det er også er rart alternativ til nutidens grafisk design, der kun opstår på computer og via musekliks.

Hvordan?

Jeg bestræber mig på at genskabe motiverne i en kunstnerisk høj kvalitet, der er tro mod de oprindelige middelalderhåndskrifter. I alle mine værker, er der fokus på at alt ser ægte ud og virker, som de er produceret i den givne tidsperiode. Det er billedernes kendetegn at det opleves som om det er gamle. Som en enkelt side taget direkte ud af en gammel håndlavet bog fra Middelalderen, eller som et fresko motiv lige taget ned af kirkemuren!

Skrive male laugs møde hos kunstmaleren Anne Gyrite Schütt 11. marts 2017. Lauget forbereder optagelse af en formidlings film, inden kamara og film manden kommer. Jeg sidder og tegner lidt imens jeg filmer/fanger stemningen.